Ο ρόλος του δημιουργικού οραματισμού έχει αμέτρητα οφέλη για κάθε παιδί αλλά και για κάθε άνθρωπο. Κάθε φορά που κλείνουμε τα μάτια μας και φανταζόμαστε, είμαστε σε οραματισμό. Όλοι οι άνθρωποι πάνω στη Γη, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, το κάνουν χιλιάδες φορές στη ζωή τους.

Οραματισμός είναι να φαντάζεσαι συνειδητά. Ο οραματισμός είναι η διαδικασία που κρατάει ζωντανή την φαντασία μέσα σε κάθε παιδί, μέσα σε κάθε άνθρωπο. Ο Αινστάιν είχε επισημάνει την χαρακτηριστική φράση, ‘Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση’. Η φαντασία είναι το πιο λαμπερό, το πιο όμορφο και το πιο δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας. Ο οπτικός οραματισμός είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από ιατρούς, εκπαιδευτές, προπονητές, δασκάλους και ψυχολόγους εδώ και δεκάδες χρόνια με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Πληθώρα ερευνών αποδεικνύουν πλέον ότι ο εγκέφαλος μας δεν διαχωρίζει αυτά που φαντάζεσαι με αυτά που ζει.

Ο δημιουργικός οραματισμός εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να φέρνει θετικές και θεραπευτικές εμπειρίες με αποτέλεσμα να αποκτούμε νέες συμπεριφορές και ικανότητες δημιουργώντας μία πιο θετική εικόνα για τον εαυτό. Μέσα από την φαντασία των παιδιών έρχεται η συνείδηση και ενώνεται με το σώμα και τον νου. Καθώς ηρεμούν μέσα σε μια ζωντανή αφήγηση/ιστορία, έρχονται σε επαφή με την εσωτερική τους γνώση και σοφία αποκτώντας εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα πάντα. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί ανακαλύπτει τον αληθινό του εαυτό, μαθαίνοντας σιγά-σιγά να κρατάει μέσα του συνειδητά την αλήθεια του εαυτού του, χωρίς να την χάνει καθώς μεγαλώνει.

Πολλές χώρες, οργανισμοί και σχολεία σε όλον τον κόσμο, αφουγκράζονται πιο βαθιά την ανάγκη των παιδιών για αληθινή επαφή με τον εαυτό τους. Ενδεικτικά, αναφέρω το κίνημα σχολείων, “Mindfull Schools”, που από το 2007 εκπαιδεύει δασκάλους και γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά πως να είναι συνειδητά στις σκέψεις, στα αισθήματά αλλά και στο περιβάλλον τους. Η εκπαίδευση “Mindfull Schools” έχει ενταχθεί σε σχολεία 50 πολιτειών της Αμερικής και σε πάνω από 100 χώρες.

Στην Αγγλία, 400 σχολεία προσφέρουν προγράμματα οπτικού οραματισμού. Άγγλοι βουλευτές απευθύνθηκαν στο υπουργείο παιδείας της χώρας προκειμένου να δημιουργηθούν 3 πρότυπα σχολεία που να προσφέρουν το “Mindfulness teaching” προκειμένου να τεθεί ένα κεφάλαιο ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών ούτως ώστε και άλλα σχολεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή αρχικά του Ton bridge School στο Kent και έπειτα του Hampton School στο Middlesex.

Για εμάς στο Platinum Child, η φαντασία είναι εξίσου σημαντική με την γνώση. Η γνώση γειώνει το παιδί στο σήμερα και η φαντασία ανοίγει το παιδί στο αύριο. Η φαντασία είναι ισχυρό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και είναι σημαντικό να παραμένει ανοιχτή και να καλλιεργείται συνεχώς ώστε κάθε παιδί να μην την χάνει ποτέ. Ο παιδικός νους μπαίνει στην λειτουργία της φαντασίας από μόνος του και περνάει τον περισσότερο χρόνο κάνοντας οραματισμό γιατί επιθυμεί να δημιουργεί το μέλλον του.