Η αναπνοή είναι η Μαγεία και η Τέχνη της Ζωής· είναι ένας ακατάπαυστος χορός του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό. Με κάθε εισπνοή βαθαίνουμε την επαφή με τον εαυτό μας και με κάθε εκπνοή μοιραζόμαστε τον πλούτο του εαυτού μας με το περιβάλλον. Η κάθε εισπνοή μας θρέφει και μας αναζωογονεί εκ νέου όπως τίποτε άλλο σε κυτταρικό, σωματικό, νοητικό αλλά και πνευματικό επίπεδο και κάθε εκπνοή, με την σειρά της, μας ελευθερώνει, μας ελαφραίνει και δημιουργεί χώρο μέσα μας για κάτι καινούριο.

Η λειτουργία της αναπνοής συμβαίνει ακούσια στο σώμα μας, όπως η πέψη και η καρδιακή λειτουργία· και είναι ο κυριότερος λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν καθόλου σημασία στον τρόπο με τον οποίο αναπνέουν και έχουν χάσει την βαθιά ικανότητα αλλά και την ουσιαστική επαφή με την αναπνοή τους. Αναπνέουν ρηχά και επιφανειακά χωρίς να θρέφουν και να ‘γεμίζουν’ όλο τους το σώμα και συνάμα χωρίς να το ‘αδειάζουν’ από οτιδήποτε περιττό.

Οι ασκήσεις ελεγχόμενης και καθοδηγούμενης αναπνοής εξισορροπούν την λειτουργία του Συμπαθητικού και Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος και είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο για την βελτίωση της Ζωής του κάθε ανθρώπου. Ενδεικτικά, αναφέρω την ικανότητα διαχείρισης των αισθημάτων και συναισθημάτων μας, την καθαρότητα των σκέψεων και πράξεών μας και την εξισορρόπηση της ζωτικότητας και ενέργειας στο σώμα μας. Επιπλέον, μειώνει αισθητά τα επίπεδα άγχους, βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και τον ύπνο, βοηθά στην διαχείριση του σωματικού αλλά και του ψυχικού πόνου κ.α. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων παγκοσμίου φήμης όπως ιατροί, προπονητές, αθλητές, καλλιτέχνες κ.α., αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν περίτρανα τα αμέτρητα οφέλη της ελεγχόμενης και καθοδηγούμενης αναπνοής σε όλα τα επίπεδα. Μελέτες του Harvard Medical School αποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις αναπνοής ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν πληθώρα φλεγμονών και ιών και επιτρέπουν στον οργανισμό να διατηρήσει ή να ξαναβρεί  το ζωτικό του ΡΗ.

Αρκετές πολιτείες της Αμερικής αλλά και χώρες της Ευρώπης εντάσσουν προγράμματα καθοδηγούμενης αναπνοής στην καθημερινότητα του ανθρώπινου δυναμικού εταιρειών κάθε είδους, αθλητικές ομάδες κ.α. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουν κατανοήσει την σημαντικότητα και τη ζωτικής σημασίας σπουδαιότητα της αναπνοής και γι αυτό και εντάσσουν προγράμματα σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά σε όλο και περισσότερα νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια ακόμη και παιδικά νοσοκομεία. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών οι τεχνικές αναπνοής διαφοροποιούνται όμως το σημαντικότερο είναι να δίδεται στο κάθε παιδί με λεπτότητα και τρόπο κατανοητό και ευχάριστο ώστε να επιφέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παραδείγματος χάριν, τα νήπια ανταποκρίνονται άμεσα και συμμετέχουν με χαρά σε δραστηριότητες και παιχνίδια που μιμούνται τα ζώα της φύσης· αναπνέοντας και αναπαράγοντας τον ήχο των φτερών μιας μέλισσας ή τον ήχο των πιθήκων, τα παιδιά μένουν με μια αίσθηση γείωσης και σιγουριάς σε σώμα, νου και πνεύμα. Η ιδέα ότι φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν ένα εικονικό, ή και αληθινό, μπαλόνι βοηθά τα νήπια να νιώσουν ηρεμία και ησυχία. Όταν είναι πιεσμένα ή εκνευρισμένα χρειάζεται να κινήσουμε την ενέργεια στο σώμα τους, να αποτοξινώσουν ή να οξυγονώσουν τον οργανισμό τους και οι κύκλοι αναπνοών που μιμούνται ήχους των λιονταριών ή των γορίλων έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς και τους ενήλικες, η εναλλαγή ρουθουνιών εξισορροπεί και τις δυο πλευρές του εγκεφάλου καθώς και του σώματος και επιφέρει διαύγεια και ηρεμία στα υπερδραστήρια μυαλά και τα υπερκινητικά σώματα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, καθώς ο αέρας εισέρχεται στο σώμα από την μύτη θερμαίνεται ή ψύχεται ανάλογα με το περιβάλλον, υγραίνεται και υπόκειται σε καθαρισμό για να φτάσει στους πνεύμονες. Όταν αλλάζουμε το φυσικό ρου της αναπνοής, δηλαδή αναπνέοντας από το στόμα, προκαλούνται διαταραχές στο ορμονικό και νευρικό σύστημα καθώς και στον ύπνο, επηρεάζεται η βιολογική ανάπτυξη, η επίδοση στα μαθήματα, τα αθλήματα και πολλά άλλα. Αξίζει να επισημανθεί ότι προκαλούνται και αναπτυξιακές δυσμορφίες όπως η σύγκλιση δοντιών ή η υπερανάπτυξη ούλων γιατί επηρεάζεται κυρίως το μυικό σύστημα του προσώπου, της γλώσσας και του λαιμού.

Η στοματική αναπνοή, αυτή η φαινομενικά αθώα δυσλειτουργία, μπορεί να αρχίσει από τη παιδική ηλικία και να συνεχιστεί απαρατήρητη μέχρι και την ενήλικα ζωή, προκαλώντας πολλές επιπλοκές σε σωματικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο. Είναι τόσο συνηθισμένη, 1 στα 4  παιδιά αναπνέουν από το στόμα, είτε λόγω ανατομικών ή παθολογικών αιτιών είτε γιατί το συνήθισαν στην διάρκεια μίας γρίπης, ενός μπουκώματος κτλ.

Στο χώρο μας, οι τεχνικές αναπνοής ενσωματώνονται στα παιδικά τμήματα της Yoga και του δημιουργικού οραματισμού καθημερινά. Όσο για τους ενήλικες, παρέχονται τμήματα εκμάθησης καθοδηγούμενης αναπνοής για την απόκτηση συνείδησης του σώματος, την ισορροπία, αισιοδοξία και εσωτερική ευθυγράμμιση καθώς και την όξυνση των αισθήσεων.